Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Η πραγματική εικόνα της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου που πέρασε!!!

14/10/2011


Η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος που πέρασε, αλήθεια είμαστε από τις λίγες χώρες με τόση ομορφιά, με τόσα βουνά και δεν ασχολούμαστε σοβαρά με τον χειμερινό τουρισμό, ήταν φαινομενικά από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Ίσως μπορεί να συγκριθεί με εκείνη του 2008 ή του 2007 που ήταν από τις καλύτερες της 10ετίας που πέρασε. Όταν λέω φαινομενικά εννοώ ότι είχαμε περισσότερους τουρίστες, αλλά τα έσοδα είτε ήταν λιγότερα, είτε περίπου τα ίδια με πέρυσι και το αιτιολογώ παρακάτω. Είχαμε πολλά κρουαζιερόπλοια, με άξονες τον Πειραιά, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, με αποτέλεσμα καθημερινά να επισκέφτονται τις συγκεκριμένες περιοχές πάνω από 15000 επισκέπτες μόνο από τις κρουαζιέρες. Τί έκαναν αυτοί; Κάποιοι έκαναν εκδρομές για να δουν τα αξιοθέατα Ακρόπολη, Δήλο, Ηφαίστειο, άλλοι πήγαιναν στο κέντρο για ψώνια και φαγητό για περίπου 2-4 ώρες. Εννοείται πως τα ξενοδοχεία είχαν σοβαρό πρόβλημα γιατί έχαναν κόσμο από τη διαμονή και βεβαίως από τα extra επισιτιστικά έσοδα των φιλοξενούμενων. Επίσης είχαμε πολλά all inclusive ξενοδοχεία, κυρίως στην Κω και Ρόδο, αλλά ακόμα και στη Σαντορίνη. Αυτό σημαίνει ότι μένουν μέσα, τρώνε μέσα και πίνουν μέσα στα συγκροτήματα χωρίς άλλα έξοδα και φυσικά χωρίς να δίνουν cent σε άλλους επιχειρηματίες και σε άλλες επιχειρήσεις. Από τα νησιά που δεν το κάνουν είναι μόνο ένα...η Μύκονος. Παρεπιπτόντως στην Μύκονο έγινε και ο γάμος της χιλιετίας του περιοβόητυ γιου του μεγαλοεπιχειρηματία Σανγκουρί ( πετρέλαια, φυσικό αέριο, κατασκευαστικές, wind, τράπεζες κ.λ.π. ) αφήνοντας έναν σκασμό λεφτά στους επιχειρηματίες που είχαν άμεση ή έμμεση εμπλοκή στις εκδηλώσεις!!!Πότε έγινε στα μέσα του Σεπτέμβρη για να κλείσει καλά μία εξαιρετική σεζόν για το νησί των ανέμων. Από ότι γνωρίζω δούλεψαν ακόμα η Κρήτη, η Χαλκιδική με τους επισκέπτες από το ανατολικό μπλοκ, οι κοντινοί προορισμοί, Άνδρος - Τήνος, η Νάξος ήταν πολύ της μόδας φέτος, η Λευκάδα κ.λ.π. Αν αυτό λοιπόν είναι τουριστική ανάπτυξη, έσοδα περισσότερα, καλύτερες υπηρεσίες, εγώ τότε είμαι αλλού τα τελαυταία 11 χρόνια που ασχολούμαι με τον συγκεκριμένο χώρο. Η εμπειρία μου έδειξε ότι:
  1. Οι ιδιοκτήτες, πλην κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων, είναι παντελώς άσχετοι με τον τουριστικό χώρο: Ψαράδες, κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι, σερβιτόροι, οικοπεδούχοι, κατασκευαστές, γιατροί, έμποροι κ.λ.π....Δεν έχουν σχέση με τον τουριστικό χώρο.
  2. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έκλεβαν το προσωπικό τους, όπως γίνεται συνήθως, δίνοντας λιγότερους μισθούς, ένσημα, επιδόματα ή μη πληρώνοντας.
  3. Το προσωπικό είναι ότι δηλώσει ο καθένας και βέβαια σε αυτή την ζωή ότι πληρώνεις παίρνεις.
  4. Οι διευθυντές είναι κυρίως συντηρητές ή σερεβιτόροι, σαφώς υπάρχουν και εξαιρέσεις, με διοικητικά καθήκοντα.
  5. Οι μάγειρες και ψήστες δηλώνουν chef!!!και δεν μπορούν να φτιάξουν ένα menu της προκοπής.
  6. Το υπουργείο τουριστικής ανάπτυξης στον κόσμο του...ακόμα. Χωρίς φαντασία, στόχους και πλάνο πενταετίας. Ποιας πενταετίας; Αλήθεια ακόμα χρωστάμε στο CNN και στο BBC χρήματα από τις προηγούμενες καμπάνιες; Τα γραφεία του ΕΟΤ σε όλον σχεδόν τον κόσμο δουλεύουν καθόλου; ή ακόμα τα ξύνουμε με μεγάλες τσουγκράνες!!!
Με άλλα λόγια μας βοήθησε και πάλι ο ήλιος, η μεγάλη προσπάθεια να μην πεινάσουμε φέτος γιατί δεν πάει άλλο, οι χαμηλές τιμές ( επιτέλους ) στα ξενοδοχεία και τέλος οι κρουαζιέρες που το ΠΑΜΕ και άλλοι απεργοί (ΤΑΧΙ), έκαναν ότι μπορούσαν για να εμποδίσουν την ομαλή λειτουργία του προγράμματός τους.

Το πιο θλιβερό γεγονός όμως ήταν η απομάκρυνση των φιλοξενούμενων από το Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ, για να μην κινδυνεύσει κανείς από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν, πράγμα που δεν είχε συμβεί ποτέ στην ιστορία του ξενοδοχείου, ακόμα και εν καιρώ πολέμου!!!